Steden en dorpen

Stadjes en dorpjes

Aan de rand van een dorp zie je dikwijls een bord met de tekst ‘village caractère’. Dit is om de bezoeker te laten weten dat hij is aangekomen in een schilderachtig dorp met oude straten en pleinen. Hier heerst de onmiskenbare Provençaalse sfeer. Vaak zonovergoten, onder een strak blauwe hemel, met één of twee keer per week een markt in het centrum. Plaatsen als Aups, Tourtour en Cotignac hebben die typische Provençaalse uitstraling.

Antibes

Tussen twee baaien ligt de van oudsher Griekse handelsstad (Antipolis) met charmante straatjes en een bekende jachthaven. Bezienswaardigheden: Château Grimaldi, het Picasso Museum, de 12e eeuwse torens van de Kerk, Port Vauban, Fort Carré. Er is ook een overdekte Provencaalse markt.

Bandol

Bandol kende haar grote groei toen koning Hendrik IV het fort van Bandol aan de heer van Boyer schonk Dit lag op het schiereiland van La Motte. De familie van Boyer bracht deze erfenis tot rijkdom en scheidde zich in 1715 af van La Cadière, en richtten het leengoed Bandol op. De stad groeide snel, haar wijn was befaamd en werd geëxporteerd, zodat de industrie van het tonnenmaken en de haven een grote groei kenden. In de XIXe eeuw zakten de eerste zonne-kloppers, dankzij de nieuwe spoorlijn, naar de kust af naar het station van Bandol. Deze eerste toeristen waren Thomas Mann, Catherine Mansfield, Aldous Huxley, de gebroeders Lumière, Marcel Pagnol. Ze maakten Bandol bekend over heel de wereld. Mistinguett, Raimu en Fernandel maakten er een vakantieoord van dat erg in trek was, hetgeen vandaag nog steeds het geval is !

Verder in de buurt:

  • Les Falaises du Cimaii (de Kliffen van de Cimaii). Een van de mooiste klimsites van Europa met 250 verschillende klimmogelijkheden.
  • Speleologie : Grottes de la foux : Grotten ook toegankelijk voor kinderen. (tot 400 meter onder de aarde).
  • Op de Mont-caume kunt u naast vele wandelingen ook de sport para-mounting beoefenen
  • Het bekende golfterrein “La Fregate” met 18 holes, zie ook sportieve vakanties

U bevindt zich op een paar minuten rijden van de wereldberoemde AOC BANDOL wijnvelden. U kunt hier verschillende Chateaus bezoeken om de heerlijke wijn te proeven en wellicht aan te schaffen!

Barjols

Een aardig plaatsje waar een route is uitgezet langs de zeer vele fonteinen.

Bormes-les-Mimosas

Dit mooie dorpje aan de voet van het gebergte, Massif des Maures, ligt niet direct aan zee maar zit u op een van de terrasjes dan heeft u wel een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Het plaatsje is beroemd vanwege de vele mimosa- maar ook vele andere bomen en heesters.
In de Provence kondigt de komst van deze bloemen ook meteen de lente aan. De gele bloemen staan daar symbool voor geel van de zon, geel van het licht, zonnige vriendschap.
De « Route du Mimosa », is een speciale tocht die doorheen het zuiden van Frankrijk gaat. De route strekt zich uit tussen Bormes les mimosas ( dat oorspronkelijk gewoon Bormes werd genoemd, maar door de intense mimosa teelt nu Bormes les mimosas noemt ), tot Grasse, die immer de parfum stad bij uitstek is . Het tracé is ongeveer 130 kilometer lang en doorkruist een aantal stadjes, waar telkens de mimosa centraal staat.
In het stadje Mandelieu –La Napoule , bijvoorbeeld, hebben in februari de mimosa feesten plaats.  Het thema dit jaar zijn de legenden en mythen rond de mimosa. Er trekt een stoet door de stad en in de omgeving kan men een mimosa route volgen.  Het stadje noemt zich met trots ‘ de hoofdstad van de mimosa ‘ ! Er wordt zelfs een heuse ‘ mimosa prinses ‘ verkozen. Een aanrader !
De bloemen van de mimosa zijn eetbaar, en  in Grasse  kan men de confiserie Florian, bezoeken, waar de mimosa bloempjes omgetoverd worden tot de lekkerste snoepjes ! Bij een bezoek aan dit bedrijf kan de geur van de duizenden bloempjes die er liggen, absoluut bedwelmend zijn. Een aantal chocolatiers in de buurt verkopen de mimosa pralines, lekkernij waar ook zeer moeilijk aan te weerstaan is !

Brignoles

Duidelijk de grootste stad uit de regio, veel winkels en supermarkten. Het oude middeleeuwseBrignol centrum is een bezoekje zeker waard. Mooie pleintjes met veel restaurants.
Cassis

Dit prachtige kustplaatsje is zeer de moeite waard, veel van het oorspronkelijke is bewaard gebleven. Het leuke haventje, de winkelstraatjes, het aantrekkelijke strand.

Van hieruit vertrekken ook de boten naar de Calanques (Fjorden in de krijtrotsen), een mooie tocht!
Cogolin

Er is een Pijpenfabriek in Cogolin gevestigd.

Collobrières

Een schilderachtig plaatsje in een schitterend gebied, het Massif des Maures. Het plaatsje is zeer bekend geworden vanwege zijn kurkindustrie en zijn geconfijte kastanjes, maar ook Marron Glacés en de Crême de Marrons. Er zijn veel wandel-, fiets- en autoroutes uitgezet. De eerste  3 weekenden van oktober zijn er de Kastanjefeesten.Zie ook www.collobrieres-tourisme.com.

fr-col

Cotignac
Een beeldschoon dorp tegen de heuvel aangebouwd met ‘bergwand woningen’, een heel mooi plein waar je heerlijk kunt eten onder de prachtige Platanen. Leuke broccante winkeltjes.

Evenos
Het karakteristieke middeleeuwse dorpje Evenos, met spectaculair uitzicht
over Toulon, Bandol, Le Castellet etc.

Stad van kunst en historie: het Aquaduct, het amfitheater en het Romeins Theater, Archeologiemuseum, Doopkapel uit de vroeg-christelijke tijd, het Bisschopelijk Centrum, de Villa Aurélienne, het Museum voor Streekgeschiedenis, het Marinemuseum, de Boedapagode Hong-Hien, de Missini Moskee en de Cocteau Kapel.

Gassin
Een van de geclassificeerde mooiste dorpjes van Frankrijk.

Grasse
De drie grote parfumhuizen van Grasse: Galimard, Moulinard en Fragon zijn wereldberoemd, maar Grasse is ook een aardige plaats waar u heerlijk kunt winkelen in schilderachtige straatjes. Gras ligt tegen de bergen, aan de Route Napoléon (zie ook bij Routes) met en schitterend zicht op Cannes. Bezienswaardigheden: de Parfumfabrieken en het Musée International de la Parfumerie.

Les Baux de Provence
De geschiedenis van Les Baux gaat terug tot de Kelto-Ligurgische stammen die deze 280 m. hoge rotsen uitkozen voor hun heiligdommen, drie levensgrote heilige moeders. Het eeuwen verlaten les Beaux is door het toerisme weer tot leven gebracht èn dankzij de neergestreken pottenbakkers, siersmeders, wevers, houtbewerkers e.a. die in de verlaten huizen hun beroep gingen uitoefenen.

Bezienswaardigheden: Hôtel de Ville, ÉgliseSaint-Vincent, MuséeYves-Brayer met hedendaagse schilderkunst, Chapelle des Pénitents-Blancs, Hôtel de Manville en Musée d’Histoire des Baux.

Even ten noorden van Baux aan de D27 ligt de Cathédrale d’Images in de oude steengroeven die door hun afmetingen de indruk van een kathedraal geven. De muren en de pilaren dienen als driedimensionaal scherm van wel 100 m2 waarop dia’s worden geprojecteerd. Elk jaar is een ander thema, altijd heel indrukwekkend!  www.cathedrale-images.com.

fr-k

Le Thoronet

e bezichtigen is de middeleeuwse en niet meer in gebruik zijnde Abdij. Absoluut het aanzien waard!

Le Val

Een middeleeuws dorpje bekend om zijn Santonmuseum (handgemaakte kleine figuurtjes van klei) en zijn Hôtel des Vins, kopen en proeven van vnl. biologische wijnen uit Le Val en Corrence.
www.ot-leval.provenceverte.fr

Rayol-Canadel
Méditerrane tuinen van het Domaine du Rayol, het gehele jaar door geopend. In de zomermaanden zijn ook de onderwatertuinen te ‘bezichtigen’.

Roquebrune
Een heel erg aardig oud stadje.

Saint-Jean-Cap-Ferrat
Een aanrader is de Villa en Tuinen Ephrussi de Rothschild, de tuin is bijna het gehele jaar geopend, honden niet toegestaan.  Zie ook www.villa-ephrussi.com

Saint- Maximin-La-Sainte-Baume
(niet te verwarren met Ste. Maxime dat aan de kust ligt) met zijn imposante Basiliek. In de kloostergang zit een goed restaurant met aardige binnentuin.

Saint-Tropez
Wereldberoemd geworden indertijd door de filmster en zangeres Brigitte Bardot. Vele beroemdheden heben er een luxe vakantieverblijf. Het oude gedeelte is gezellig met vele (internationale) boetieks (een soort van PC.Hooftstraat) en de vele restaurants en terrassen ook bij de oude Haven. ’s Zomers is Saint-Tropez lastig te bereiken vanwege de smalle toegangsweg, later op de dag is het te proberen. U kunt ook en veel gemakkelijker Saint Tropez bereiken door bijv. naar Saint Maxime te gaan, daar bij de Haven parkeren en met de boot oversteken naar Saint Tropez, mogelijk in combinatie met een etentje aan de Haven of op een van de mooie pleintjes en u proeft iets van de mondiale jetset sfeer.

Het bezichtigen waard zijn: de Haven, het Annonciade Museum, de Citadel (fort), het Vlindermuseum, de kerk van de Notre Dame de l’Assomption en de Kapel van Sainte-Anne.

Tourtour
Tourtour is een van de mooiste stadjes van de Provence, op de berg gebouwd. U kunt daar heerlijk dwalen door het oude middeleeuwse stadje met zij mooie pleinen en genieten van de vele terrassen onder de Platanen of op het achterterras van de restaurants met uitzicht vanaf de berg. Winkelen kan ook, er zijn vele winkels en galerieën.

Te bezichtigen: de oude Middeleeuwse Kerk.

Mougins
Mougins is een sfeervol stadje in de heuvels ten noorden van Cannes. Hier heeft Picasso zijn laatste jaren doorgebracht. Hij is er in 1973 overleden. Mougins heeft als een magneet gewerkt op andere kunstenaars. Er zijn namelijk heel veel galerieën met schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden. Mougins telt veel uitstekende restaurants waaronder ook sterrenrestaurants.
 

Reacties zijn gesloten.